NYKOLETT LOCATION MAP

NYKOLETT LOCATION MAP

Wednesday, August 4, 2010

Cara-cara meletak eyelet ke atas kepala langsir ( header) PART ONE

No staff today...so terpaksa lah membelai mesin sendiri..seronok jugak menjahit nih..Selalu memotong kain aje .Memasang eyelet ke kepala langsir lagi fun...is like a therapy....so today i would like to share some tips on how to fix an eyelet onto a curtain header..Firstly what is an eyelet..


This is a normal size eyelet.For more info visit http://ahdfurnishing.com/curtain-eyelets.
Using the sharp end of a scissor just snip open the eyelet ..easy peasy..
Bila dah buka macam ni le rupa nye.Then you have to mark where you want to place the eyelets.
Ok ,this  is a 4 inch header..depending on the width of the curtain each eyelet is place about 6 inch to 10 inch apart.You can use one of the eyelet to help you draw the small circles throughout the whole width of the curtain.Make sure they are place equally apart so that you get equal folds when they are finally hung on the rod.
 
With a sharp pair of scissors cut out the circles to place the eyelets..Be very careful at this stage.You have to cut just the right size to fit the eyelet..So this is enough for today,ya.....Tomorrow i will show how to insert the eyelets.

Summary of PART ONE

Mula2 buka eyelet

Lepas tu draw the circles at equal distrance.

Then slowly cut out the circles..

Cakap senang....Bila buat untuk kali pertama memang terkial-kial.But after a few practice...memang laju..Just make sure you tebuk the right saiz lubang if not the eyelets will not click.

26 comments:

  1. Assalamualaikum Puan Rosni

    Sebenarnya saya terasa kerana diperli oleh widget cameleon hijau tu. So, this is my komen.

    Is an interesting topic. masih terima tempahan lagi ke?

    My friend's daughter just finished studing Interior Design from Giat MARA. I will tell her that you need a skilled workers.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, tumpang iklan sis..Penebuk Langsir Eyelet!!!
      Dengan mesin penebuk lubang eyelet,kerja anda MUDAH,CEPAT & KEMAS!!!!!
      Dapatkannya sekarang...just punch sahaja,terus terbentuk bulatan yg kemas & cantik..xperlu gunting gunting..
      Call/whatsapp 0199380263
      (Serious buyer only). Sila rujuk fb "eyelet penebuk langsir"

      Delete
  2. Wasalam Melatie..thanx for dropping by....zillion thanx for spreading words on my dire need for skilled workers who can work full time in my shop.Masih terima tempahan....but all tempahan after 2nd ogos will be ready only on third week of syawal..hihihi...

    ReplyDelete
  3. kak ros... kalau nak guna eyelet niii.. boleh guna curtain tape biasa tu ker? or kena guna bucram yer?

    ReplyDelete
  4. Hai Mila..kene pakai special bucram 4 inci tinggi...bole beli dikedai yang menjual alat jahitan.

    ReplyDelete
  5. Thanks kak ros for the info. Teringin jugak nak try langsir yg ada eyelet nii.. tp railing pon kena beli baru ler nampaknya hahha (alasan)

    ReplyDelete
  6. tahun ni i baru belajar2 buat langsir jenis eyelet..mula2 tgk kat kedai nmpk really nice..sbb terletak cantik. Bljr sikit2 cara buat dgn bdk sales girl tu...jumpa lak web u...so i rasa mmg mudah buat eyelet ni...dan hasilnya pun mmg cantik sgt2

    ReplyDelete
  7. memang rai,senang buat and seronok susun eyelet,tebuk lubang,and bila dengar bunyi click......sooo much fun doing it kan!

    ReplyDelete
  8. salam, nk tnya : bucram tu kalo bhs melayu nye apa??kot nti g kdai kita ckp bucram, tuan kdai x thu...or sama x mcm tape langsir biasa tu?

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum, alhamdulliah jumpa juga apa yg dicari.Mcm ni rupanya nak buat eyelet curtain. Thank you so much for sharing. Puas dah sue survey mcm mana la nak buat eyelet ni....

    ReplyDelete
  10. boleh x bg mcm mana ukuran dia.. jarak antara eyelet tu.. klau misal kata lebar tingkap 5', lebar langsir eyelet tu brape ek?

    ReplyDelete
  11. Assala,ualaikum.. Puan Ros.. salam perkenalan.. hehe alhamdulillah dapat juga menambah ilmu yg sememangnyer "kureng" ttg jahit menjahit ni..tapi maklumlah dek kerana minat..saya mencuba & terus mencuba menjahit sampai jadi.. hish..si iguana ijau ni saje jer tau wat mata x senang nk meneroka dgn lebih mesra di blog Puan ros yg gojes nih..hah,kan dah panjang ngomen nye nih..huh.. anyway,thnx 4 sharing Puan Ros yg murah hati ini.. :).. adios...

    ReplyDelete
  12. sebenarnyer,saya xler anonymous ni Puan Ros..sbb x tau nak bubuh tang mana..tu yg letak anenemos jerk ni..salam perkenalan dari saye,anne(N) ..:)..

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum...thanks for sharing Pn. Ros..nanti saya nak cube sendiri...nampak mcm senang... ;)

    ReplyDelete
  14. khairulbariah ismailMay 12, 2012 at 12:07 PM

    kat ats tu letak tape jg ke?mane mudah cara ni@beli tape yg ade lubang?paten ni ambik upah brapa sekaki?

    ReplyDelete
  15. kenape puan ros tak jawap soalan ttang jarak antara 1 ring. rmai yang tye tu....

    ReplyDelete
  16. sorry kak jah..baru terbaca...tapi jawapan nye ade di tutorial saya di atas..bergantung pada lebar curtain jarak ialah 5 hingga 7 inci.

    ReplyDelete
  17. Khairulbariah...saya guna pita 4inci dan tebuk lubang sendiri.Tapi di Nagoya ade jual pita yang ditebuk..

    ReplyDelete
  18. Ayu...jarak 6 inci..selalunye untuk satu bidang kain ukuran 60 inci saya guna 7 eyelets..

    ReplyDelete
  19. sorry kak jah..baru terbaca...tapi jawapan nye ade di tutorial saya di atas..bergantung pada lebar curtain jarak ialah 5 hingga 7 inci.

    ReplyDelete
  20. tq 4 sharing..kat nagoya mmg ade tape berlubang + ring..x pyh risau psl jarak untuk letak ring..

    ReplyDelete
  21. saya nak bg pendapat,utk dapatkan jarak antara ring cuma lipat dua kain bg centre kiri dan kanan(makesure sudah siap jahit kiri dan kanan kain dan juga tape-pakai tape biasa je pun boleh tapi tanda dan buat lubang sndri) dan lipatla lg sehingga dpt berapa pasang ring eyelet yang dikehendaki,nak rapat ke tidak bergantung kpd citarasa,dgn cara ini anda akan dapat kedudukan ring yang agak tepat..kalau beli tape yang sudah ada lubang pun ok cuma takut time pasang tu terlebih or terkurang kan rugi dahla mahal,make sure betul betul tepat la ukuran kalau nak beli

    ReplyDelete
  22. Salam, tumpang iklan sis..Penebuk Langsir Eyelet!!!
    Dengan mesin penebuk lubang eyelet,kerja anda MUDAH,CEPAT & KEMAS!!!!!
    Dapatkannya sekarang...just punch sahaja,terus terbentuk bulatan yg kemas & cantik..xperlu gunting gunting..
    Call/whatsapp 0199380263
    (Serious buyer only). Sila rujuk fb "eyelet penebuk langsir"

    ReplyDelete
  23. Salam, tumpang iklan sis..RING EYELET MURAH!!!
    Dengan harga 45sen per pcs!!!.
    Dapatkannya sekarang..
    Call/whatsapp 0199380263
    (Serious buyer only). Sila rujuk fb "eyelet penebuk langsir"

    ReplyDelete
  24. Salam nak Tanya brape harga mesin eyelet penebuk langsor

    ReplyDelete